Сергей Лавров: ЕС ориентира външната си политика изцяло към САЩ, налагат „Нов световен ред“
Европейският съюз изостави претенциите си да бъде един от центровете в многополярната система и изцяло ориентира външната си политика към САЩ. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на виртуално заседание на Съвета по международни отношения, предават TACC и Агенция „Фокус“. „Един от изводите, които бих искал да направя – работим […]

Европейският съюз изостави претенциите си да бъде един от центровете в многополярната система и изцяло ориентира външната си политика към САЩ. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на виртуално заседание на Съвета по международни отношения, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Един от изводите, които бих искал да направя – работим по него сега, по оценката на това явление – е, че очевидно Европейският съюз е изоставил претенциите си да бъде един от центровете в многополюсна система… и е напълно ориентиран към САЩ“, заяви първият дипломат на Москва.

Лавров обърна внимание на факта, че ФРГ напоследък следва точно този курс по много въпроси, като същевременно запазва претенциите си за пълно лидерство в ЕС.

„Французите имат малко по-различна линия, но доминиращата тенденция за ЕС е да изостави претенциите си за център в многополюсния световен ред“, обясни той.

Според руския външен министър Западът предлага концепцията за световен ред, основан на правила, като „интелектуално оправдание“ за своята линия.

„Правилата са измислени в движение, на различни срещи. ЕС току-що за пореден път спечели похвалата на [държавния секретар на САЩ Майк] Помпео, като одобри общия механизъм за налагане на санкции за нарушения на правата на човека, който ЕС създава в тесния си кръг, без да се притеснява от универсалните органи, които са създадени под егидата на ООН,“ отбеляза дипломат №1 на Москва.

Лавров отбеляза, че Западът се опитва по всякакъв начин да дискредитира международни организации или да ги подчини на своята воля чрез „приватизация на секретариатите“, както в случая с Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).

„Или, когато това не работи, той изважда съответната тема извън структурите на ООН, извън универсалните конвенции и след това налага удобните за него решения като крайна истина, като единствената правилна възможност за многостранност“, добави министърът.

„Това е същността на концепцията за световен ред, основана на правила и концепцията за ефективен мултилатерализъм, която германците и французите са измислили, която те популяризират, представяйки позицията и инициативата на ЕС пред целия свят като неподлежаща на съмнение, като пример за всички останали“, обобщи Лавров.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук