Северна Македония: България направи безотговорна и тежка грешка
България наложи вето върху началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз, като по този начин застана на пътя на нашата европейска интеграция България наложи вето върху началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз, като по този начин застана на пътя на нашата европейска интеграция, за което институциите на ЕС и всички други държави-членки […]

България наложи вето върху началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз, като по този начин застана на пътя на нашата европейска интеграция

България наложи вето върху началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз, като по този начин застана на пътя на нашата европейска интеграция, за което институциите на ЕС и всички други държави-членки поотделно, включително и България, потвърдиха, че напълно отговаряме на условията, гласи днешното изявление от отделът за връзки с обществеността на македонското правителство.

Северна Македония никога няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските граждани, гарантирано от Устава на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека, Договора от Лисабон като конституционна основа на ЕС и основните ценности на Конституцията на Република Северна Македония“, се казва в изявлението, информира БГНЕС.

Подчертава се, че македонската национална идентичност не е била, не е и е невъзможно да бъде обект на преговори. „Македонският народ и македонският език са стълбовете на македонската идентичност. Те идват от миналото и в същото време са стълбове на нашето европейско бъдеще“, се казва в изявлението.

За съжаление, посочва се, процесът на разширяване като стратегическа цел на ЕС беше спрян от Република България като член на ЕС. Това е безотговорна и тежка геостратегическа грешка.

През март Съветът на ЕС, припомня се в изявлението, даде единодушна зелена светлина за началото на преговорите със Северна Македония. Всички държави-членки на ЕС се съгласиха с това, включително и България.

Нашите резултати, капацитет и готовността ни да започнем преговори са безспорни. Неодобряването на рамката за преговори е в ущърб на основните принципи и ценности на Европейския съюз“, се казва в изявление на правителството.

Правителството на Северна Македония, както се посочва по-нататък, няма да позволи стагнация на вътрешните реформи. Напротив, подчертава кабинетът, ние ще ускорим темпото и ще увеличим предимството в демократичните реформи, които имаме в региона.

Правителството остава на същия стратегически път. Осигурихме пълноправно членство в НАТО и ще придвижим страната към ЕС! Наше задължение е да изграждаме европейски стандарти у дома! Няма друг начин за нас, няма друга алтернатива. Бъдещето на Македония е европейско, се казва в изявление. 

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук