Първата седмица на локдауна донесе рекордно много безработни
Седмицата от 30 ноември до 6 декември – първата от триседмичния локдаун, донесе рекордно много безработни, показва статистика на НСИ. Новорегистрираните в бюрата по труда са 14 257 души – брой, какъвто не е имало от най-тежките седмици на извънредното положение. Само през три седмици тази година сме имали повече безработни – 30 март – 5 […]

Седмицата от 30 ноември до 6 декември – първата от триседмичния локдаун, донесе рекордно много безработни, показва статистика на НСИ. Новорегистрираните в бюрата по труда са 14 257 души – брой, какъвто не е имало от най-тежките седмици на извънредното положение. Само през три седмици тази година сме имали повече безработни – 30 март – 5 април, когато надхвърлиха над 25 000 души; 6-12 април, когато надхвърлиха 31 000; 13-19 април, когато почти стигнаха 17 000.

Донякъде повишението е закономерно, защото тази седмица е начало на месеца и много хора излизат на борсата. В началото на предните месеци обаче новите безработни се движеха около 9-10 хиляди. Възможно е и повече хора да се записват в бюрата по труда, за да ползват подкрепа – в някои случаи такава е необходима, например за родителската подкрепа от 610 лв. за дете до 14 г., което учи дистанционно.

Социалният министър Деница Сачева очакваше повишение на безработицата към края на годината, но смята, че ситуацията е овладяема. От 9% през пролетта тя спадна на 6.9%, като правителството смята, че няма да бъде повече от 7% за годината. В края на ноември Сачева цитира данни, че безработните са 227 909 души, като най-много са в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук