Проф. Радостина Александрова: Очаква се да има глад за ваксини
В света вече имаме първия ваксиниран човек и това е 90-годишната Маргарет Кийнън от Великобритания. Тя получи ваксината днес на старта на масовата имунизация на Острова. Здравните власти в Лондон са първите, които одобриха медикаментите на Pfizer и Moderna и навлязоха в първата фаза на националното ваксиниране. Засега медицината е събрала прекалено малко данни за […]

В света вече имаме първия ваксиниран човек и това е 90-годишната Маргарет Кийнън от Великобритания. Тя получи ваксината днес на старта на масовата имунизация на Острова. Здравните власти в Лондон са първите, които одобриха медикаментите на Pfizer и Moderna и навлязоха в първата фаза на националното ваксиниране.
Засега медицината е събрала прекалено малко данни за продължителността на имунитета, тъй като първите ваксинирани по време на клиничните тестове са прекарали едва 6 месеца. Това потвърди и вирусологът от БАН – проф. Радостина Александрова пред Канал 3.

„Имунитетът трае поне 6 месеца, защото събираме данни за ваксините от подобно време“, каза вирусологът.

Проф. Александрова похвали екипите, които са разработили медикамента, като успокои притеснението у хората, припомняйки, че става дума за екипи от професионалисти, които имат зад гърба си богат опит със създадени ваксини срещу други вирусни заболявания. Единственият недостатък при разработката на ваксината срещу SARS-CoV-2 е, че все още времето е прекалено кратко, за да знаем със сигурност колко продължителен е имунитетът в човешкия организъм.
„Ваксината категорично няма да навреди на преболедувалите, но се очаква да има глад за ваксини, така че препоръчвам те да не бързат да се ваксинират“, посъветва проф. Радостина Александрова.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук