Проф. Ангелов: Ще издам заповед за отваряне на детските градини от 14 декември до края на седмицата
Ще издам заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември до края на тази седмица. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след получаването на договора за 20 нови оборудвани линейки за центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище, предаде Агенция „Фокус“. „Днес също имаме данни, които […]

Ще издам заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември до края на тази седмица. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след получаването на договора за 20 нови оборудвани линейки за центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище, предаде Агенция „Фокус“.

„Днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока, че би могло да се случи. От друга гледна точка до края на седмицата, ако продължат така тенденциите, те от понеделник ще отворят“, добави той.

По думите му ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед само за яслите и детските градини, но без училищата.

Забелязва се известна тенденция за намаляване на новозаболелите и за намаляване натиска към лечебните заведения, каза още министърът на здравеопазването.

„Очаквам в сряда вечерта да ми представят всички данни и съответно в презентацията, която ви представям в четвъртък, да видите тенденциите“, добави той.

Министърът обясни, че няма абсолютен отговор на въпроса какви трябва да са данните, за да се премахне затягането на мерките.

„Над 17 са показателите, които следи Дирекция „Здравен контрол“. Много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове и какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебно заведение и лекуващите се в интензивни отделения. Също така много са важни възрастовата структура и броят на починалите. Важно е какво е мястото ни в ЕС по заболяемост и смъртност. Някъде в средата на седмицата след 14-ти трябва да имаме отговор на този въпрос“, добави той.

Позицията клони към приравняване на антигенните тестове и PCR, заяви министърът.

„Работим по този въпрос. В момента надделяват мненията по тази посока. Няма категорично становище на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR“, каза той. Проф. Ангелов добави, че ще вземе предвид мнението на експертите.

„Има препоръка, която казва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест“, допълни той.

Ежедневно се увеличава броят на издадените електронни направления за PCR тестове. „Електронните направления за PCR тестове работят. Проблемът на системата е синхронизирането на съответните лични лекари със направления софтуер. На практика във всички области системата работи. Ежедневно се увеличава броя на издадените направления. Въпрос на време е да се включат всички лични лекари към този софтуер направен от информационно обслужване“, обясни Ангелов. 

„Същият ще бъде и ефектът от въвеждането на електронната рецепта. Там трябва всички аптеки да се свържат към софтуера на информационно обслужване. Като всичко това е абсолютно безплатно. Сами разбирате, че е въпрос на желание и време“, каза още той. Министърът подчерта, че е обещал до края на годината електронната рецепта да е факт и тя ще бъде факт.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предаде ключовете на новите 20 линейки за центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020.

„Тези 20 линейки днес ще тръгнат за центровете за спешна медицинска помощ. Те са част от големия проект за модернизация на спешната помощ, по който ще доставим 400 такива линейки“, каза министърът на здравеопазването.

„С тези общо стават 260. Остават да бъдат доставени 140, от които 42 са високопроходими и поръчката върви в момента“, обясни министърът.

„Проектът за модернизация на спешната помощ продължава. В голяма част от районите с сключени договорите за авторския и строителския надзор. Предстои започването на строежите. Надявахме се, че до края на тази година ще можем да започнем, но сега разбирам, че една от фирмите има голяма от част от служители, които са болни. До края на годината ще направим всичко възможно да започнем строителството по този голям проект“, добави още Ангелов.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук