Провал на ваксината на AstraZeneca? Нов анализ показва средна ефективност от около 70%
Ваксината срещу Covid-19, разработена от компанията AstraZeneca и Оксфордския университет, показва средна ефективност от 70,4% при обединен анализ на междинни данни от късни етапи на проучванията, съобщи във вторник Оксфорд, предават Ройтерс и БНР. Това все пак е над минимума от 50%, определен от Американската администрация по храните и лекарствата, отбелязват от университета. Дълго очакваните […]

Ваксината срещу Covid-19, разработена от компанията AstraZeneca и Оксфордския университет, показва средна ефективност от 70,4% при обединен анализ на междинни данни от късни етапи на проучванията, съобщи във вторник Оксфорд, предават Ройтерс и БНР.

Това все пак е над минимума от 50%, определен от Американската администрация по храните и лекарствата, отбелязват от университета.

Дълго очакваните резултати от проучването, публикувани в медицинското списание The Lancet, показват, че ефикасността на кандидат-ваксината е 62% за тези, които са получили две пълни дози, и 90% при подгрупа от участници в изпитването, получили половината от първата доза и цяла втора доза от ваксината.

„Това ще изисква допълнителни изследвания, като от проучването станат достъпни повече данни“, се казва в материала.

По-малко от 6% от участниците в проучването в Обединеното кралство обаче са получили по-малката доза на ваксината и никой от тях не е бил на възраст над 55 години, което означава, че ще са необходими повече изследвания на ефикасността на ваксината при възрастни хора, които са особено податливи на Covid-19.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви, че производителят на лекарства е започнал да предоставя данни на регулаторните органи по целия свят, за да потърси ранно одобрение на коронавирусната ваксина.

„Нашите глобални вериги за доставки са готови да започнат бързо да доставят стотици милиони дози“, посочи той в изявление, публикувано от Оксфордския университет.

Ваксините срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и на Moderna отчитат нива на ефикасност над 90% в късни етапи на изпитванията.

Ваксината на AstraZenecа/Oxford обаче се счита за особено важна за справяне с пандемията в развиващия се свят, тъй като би била по-евтина и по-лесна за разпространение.

„Основното послание е, че общата ефикасност на изследванията, които са докладвани тук, е около 70%, но с ясно описание на тяхната несигурност“, каза за Ройтерс Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

„Статистическата несигурност е, че ефикасността може да бъде до 55% или до 80%. Ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna и имат ефективност над 90% и са очевидно по-ефективни при пробни условия“, допълни той.

Запитан дали режимът на даване на половината, а след това на една пълна доза, е бил грешка, Андрю Полард, директор на Оксфордската група за ваксини и главен изследовател на изпитанията, каза на пресконференция, че този режим „не е бил планиран“.

Изследователите от Оксфорд заявиха, че е установено, че ваксината е безопасна, като трима от около 23 700 участници в проучването са изпитвали сериозни състояния, които вероятно са свързани или с Covid ваксината, или със стандартната ваксина срещу менингит, дадена на контролна група.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук