Почина последният министър на отбраната на СССР маршал Евгений Шапошников
Почина последният министър на отбраната на СССР, маршалът от авиацията Евгений Шапошников. Това заявиха във вторник, 8 декември, източници от Министерството на отбраната на Русия пред вестник „Известия“. Той е бил на 78 години, уточнява Агенция „Фокус“. От 23 август до 26 декември 1991 г. е министър на отбраната на СССР. През същата година Шапошников […]

Почина последният министър на отбраната на СССР, маршалът от авиацията Евгений Шапошников. Това заявиха във вторник, 8 декември, източници от Министерството на отбраната на Русия пред вестник „Известия“. Той е бил на 78 години, уточнява Агенция „Фокус“.

От 23 август до 26 декември 1991 г. е министър на отбраната на СССР. През същата година Шапошников получава званието маршал от авиацията. На 14 февруари 1992 г. е назначен за главнокомандващ на въоръжените сили на Общността на независимите държави (ОНД).

През юни 1993 г. е назначен за секретар на Руския съвет за сигурност. Той е служил и като представител на тогавашния президент на Руската федерация Борис Елцин в държавната компания за износ и внос на оръжия и военна техника „Росвооружение“.

През 1995 г. става ръководител на „Аерофлот“, а през март 1997 г. става помощник на президента на Руската федерация по развитието на авиацията и космонавтиката.

В началото на 2000-те той работи като съветник на генералния директор на авиоконцерна „Сухой“, след което става член на съвета на директорите на компанията.

Бил е член на съветите на директорите на ПАО „Аерофлот-Руски авиолинии“ и ОАО „Авиакор“ (Самара).

Шапошников е награден с ордени за служба на родината във въоръжените сили на СССР, 2-ра и 3-та степен, орден „Червена звезда“ и седем медала.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук