Локдаунът „роди“ 14 000 нови безработни
Рязък скок на безработните в началото на декември. Увеличеният ръст съвпада с въведените по-стоги мерки на държавата и частичното затваряне. След повторното затваряне, в дните на частична блокада, а именно от 30 ноември до 6 декември, са регистрирани над 14 хиляди безработни. Седмица по-рано преди да бъдат въведени новите мерки, над 6 хиляди лица са […]

Рязък скок на безработните в началото на декември. Увеличеният ръст съвпада с въведените по-стоги мерки на държавата и частичното затваряне.

След повторното затваряне, в дните на частична блокада, а именно от 30 ноември до 6 декември, са регистрирани над 14 хиляди безработни. Седмица по-рано преди да бъдат въведени новите мерки, над 6 хиляди лица са останали без работа. Данните показват, че за същия период новонаетите лица са над 3 хиляди, информира Bulgaria On Air.

Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато започна наблюдението на НСИ, до 6 декември, са малко над 361 хиляди души. Данните сочат, че за периода 30 ноември – 6 декември постъпилите на работа чрез бюрата по труда са малко над 3400 души. Общо за периода 3 февруари – 6 декември постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са малко над 227 500 души, показват данните от специализираното изследване.

Даниел доскоро търсил апартаменти на хората като брокер, след частичното затваряне на държавата вече си търси работа.

Към момента нямам твърди доходи. Излязоха мерките и просто всичко замръзна. Всички се уплашиха какво ще следва„, посочи той.

И ако затягането на мерките даде своето отражение върху здравната статистика, то скалата на безработните отново се повиши. Най-голям е броят на освободените от работа в столицата.

В периода от 25 до 7 декември в бюро по труда „Люлин“ са се регистрирали 497 новорегистрирани безработни„, каза Николай Гълъбов-директор на Дирекция „Бюро по труда“-Люлин.

Най-засегнати от второто затваряне са работещите в рестораньорския и хотелиерския бизнес.

В този ръст на безработицата безспорно оказва влияние сезонната, има несигурност в бизнеса„, заяви Васил Велев от АИКБ.

С оглед на създалата се ситуация работодателите алармират и призовават да се вземат мерки.

И докато бизнесът търси решение, една част от безработните вече са наети.

В момента търсене имаме най-вече от строителство, обработка на данни„, заяви още Гълъбов.

В помощ на бизнеса в края на ноември социалното министерство стартира и програмата „Запази ме“. Така работниците в неплатен отпуск заради пандемията могат да получат финансова помощ от държавата.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук