Има все повече данни за увреждане на сърцето след изкаран COVID-19
„Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето след преболедуване на коронавируса“ Това каза доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика, УМБАЛ „Пирогов“ по bTV. „Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем на скоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение […]

„Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето след преболедуване на коронавируса“

Това каза доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика, УМБАЛ „Пирогов“ по bTV.

„Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем на скоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето“, добави специалистът.

„Данните са, че става по типа миокардит, възпаление на сърдечния мускул. Тъй като вирусът атакува малките съдчета, се забелязват тромби в тях“ , добави доц. Генова.

Тя изброи и най-честите симптоми. Те са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечния ритъм – аритмия, ускоряване на сърдечната дейност. Специалистът посъветва ако има такава симптоматика, да се потърси кардиолог.

Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна недостатъчност, обясни медикът.

Освен това доц. Генова цитира изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.

Тя поясни, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти, доста ограничени обаче и до бъбречна недостатъчност.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук