Защо тежката техника копае централния плаж в Созопол?
Жители на града искат изграждането на диги да спре, защото уврежда ивицата Багер копае по тъмно и в проливния дъжд на Централния плаж в Созопол. За това сигнализираха зрители на bTV. Към 9 часа вечерта багерът със загасени светлини продължаваше да загребва пясък и да го струпва на купчини. Това показа проверката на наш екип […]

Жители на града искат изграждането на диги да спре, защото уврежда ивицата

Багер копае по тъмно и в проливния дъжд на Централния плаж в Созопол. За това сигнализираха зрители на bTV. Към 9 часа вечерта багерът със загасени светлини продължаваше да загребва пясък и да го струпва на купчини. Това показа проверката на наш екип на място.Багерът е успял да прокопае голяма част от ивицата, а според жителите на Созопол брегът се разрушава по този начин.

Преди две седмици, когато концесионерът започна да копае, местни жители излязоха на протест с искане изграждането на дигите да спре. Тогава от фирмата стопанисваща плажа, изпратиха позиция до медиите, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на ивицата от бурното море и обясниха, че в дясната страна плажът е изяден от вълните.

От общината заявиха, че няма никакво внесено искане за каквито и да било дейност на плажа на Созопол. Изпратени са писма до Министерството на туризма, на МРРБ, до Басейновата дирекция и до екоинспекцията и концесионера с искане за всички документи по изграждане на диги. Засега няма отговор от нито една от институциите.

Становището на Министерството на туризма преди снощното разкопаване на плажа е, че са констатирани неизпълнения на договорни задължения –  изграждане на защитни пясъчни валове, за които е използван пясък от заливаемата площ на морето. Това е нарушение от страна на концесионера да опазва околната среда, флората и биологичното разнообразие. Няма право да се допуска движение на моторни превозни средства върху плажа, които могат да унищожат, увредят или доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж.

Предстои нова проверка.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук