Заев: ЕС е признал езика ни
„Нашият език е признат от Европейския съюз“, това е заявил премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от местното издание Макфакс. Министър-председателят в Скопие днес е поздравил съгражданите си с деня на Свети Климент Охридски. „Индивудалността на нашия език и неговата азбука е призната от ЕС. В Брюксел уважават езиковото многообразие и въз основа на […]

„Нашият език е признат от Европейския съюз“, това е заявил премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от местното издание Макфакс.

Министър-председателят в Скопие днес е поздравил съгражданите си с деня на Свети Климент Охридски. „Индивудалността на нашия език и неговата азбука е призната от ЕС. В Брюксел уважават езиковото многообразие и въз основа на признаването на нашия език е призната и нашата национална идентичност“, е подчертал той в поздравителния адрес.

„През книжовната школа на Св. Климент Охридски са преминали около 3500 ученици. Това е огромен брой за онези, а и за днешните времена. Почитаният на днешната дата светец се е справил с това предизвикателство. Ние, съвременните македонци, също ще се справим с предизвикателствата и ще продължим неговото дело“, е посочил още Заев.

Гражданите на югозападната ни съседка са били поздравени с националния празник и от лидера на най-голямата опозиционна сила в балканската страна ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. „Днес отбелязваме една от най-светлите дати в нашия календар. Благодарение на делото на Св. Климент Охридски ние можем гордо да се наречем македонци. Той сложи темела на нашата етническа, културна и политическа идентичност, която настоящата власт използва за разменна монета, извършвайки национално предателство“, е заявил той.

Източник Новини.бг

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук