ЕК заяви, че преговорите с Лондон може да продължат и догодина
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания и ЕС остават далеч един от друг, в момент, в който той се готви да се насочи към Брюксел, за да се опита да спаси търговската сделка по BREXIT. „Винаги съм изпълнен с надежда, но трябва да бъда честен с вас, ситуацията в момента е трудна. […]

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания и ЕС остават далеч един от друг, в момент, в който той се готви да се насочи към Брюксел, за да се опита да спаси търговската сделка по BREXIT.

„Винаги съм изпълнен с надежда, но трябва да бъда честен с вас, ситуацията в момента е трудна. Нашите приятели трябва да разберат, че Обединеното кралство е напуснало ЕС, именно за да упражнява демократичен контрол. Все още сме далеч един от друг“, каза той.

Преди личните преговори с ръководителя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен, той каза още: „В момента изглежда много трудно. Ще направим всичко възможно. Бих казал на всички, че пред нас има чудесни възможности за страната ни.“

След последната сесия на преговорните екипи в Брюксел и с малко повече от три седмици, докато Великобритания напусне единния пазар на ЕС, Джонсън проведе телефонен разговор с Фон дер Лайен късно в понеделник и си осигури покана да се отправи лично към Брюксел.

„Съгласихме се, че условия за финализиране на споразумение не са налице поради оставащите значителни разлики по три критични въпроса: равнопоставеност, управление и риболов“, заяви двойката в съвместно изявление. „Помолихме нашите главни преговарящи и техните екипи да подготвят преглед на оставащите различия, които да бъдат обсъдени на физическа среща в Брюксел през следващите дни.“

Съобщението за пътуването на Джонсън дойде след песимистичен ден на преговори, по време на който преговарящият от ЕС Мишел Барние заяви на скептичните членове на Европейския парламент, че сряда е ефективният краен срок за решение преди срещата на върха.

„Опция за отстъпка“

Барние и британският му колега Дейвид Фрост трябваше да проведат поредната сесия днес в Брюксел, за да разгледат напредъка си и да изготвят доклад за своите лидери.

„И двете страни ще предприемат допълнителни усилия за постигане на споразумение,“ каза германският министър за Европа Михаел Рот.

„Искаме да постигнем сделка, но не на всяка цена. Това, от което се нуждаем, е политическата воля в Лондон. Нека бъда много ясен: нашите бъдещи отношения се основават на доверие. Именно това доверие е заложено в нашите преговори в момента.“

В момент на подаване на маслинова клонка правителството на Обединеното кралство заяви, че е готово да отмени клаузи в законодателството за BREXIT, които провокират съдебни действия от ЕС и подкопават доверието в Лондон. Въпреки това то запази клаузите непокътнати, когато в понеделник законопроектът за вътрешния пазар се върна за дебат в Камарата на общините. Депутатите гласуваха да ги запазят в текста, като отхвърлиха предложението на горната камара на лордовете да ги отменят.

Източници са съгласни, че най-трудният въпрос е как да се гарантира справедлива търговия в бъдещите връзки и да се установи бърз механизъм за санкции, ако някоя от страните се откаже, например, от екологични или здравни стандарти. ЕС се опасява, че Великобритания ще намали своите разпоредби, което може да позволи на нейните компании да подбиват европейските фирми. Но тя не е склонна да приеме широкообвързващо споразумение, възприемайки това като нарушение на новопостигнатия си суверенитет след 47 години европейска интеграция.

Риболовът също остава пречка

Джонсън се хвали, че Великобритания ще процъфтява независимо от резултата от преговорите и отхвърли искането за по-дълъг преход или за удължаване на преговорите през следващата година.

„Може да дойде момент, в който трябва да признаем, че е време да изтеглим стиковете“, каза той днес, използвайки аналогия с крикет, което означава, че играта е приключила и се отказва от преговорите. „Но знаете ли, ние ще процъфтим мощно“, увери той.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук