Германският министър Михаел Рот: Ветото за Северна Македония ще застраши сигурността на Европа
Германският министър за европейските въпроси Михаел Рот предупреди, че налагането на вето върху процеса за започване на преговори за членство в Общността на Северна Македония ще застраши сигурността на ЕС, предава македонската медия „Сакам да кажам“, цитирана от Агенция „Фокус“. Съгласно думите му Германия, като председател на ЕС, прави всичко възможно, за да постигне компромис […]

Германският министър за европейските въпроси Михаел Рот предупреди, че налагането на вето върху процеса за започване на преговори за членство в Общността на Северна Македония ще застраши сигурността на ЕС, предава македонската медия „Сакам да кажам“, цитирана от Агенция „Фокус“.

Съгласно думите му Германия, като председател на ЕС, прави всичко възможно, за да постигне компромис и да проведе първата междуправителствена конференция със Северна Македония до края на годината. Всичко друго би било тежка политическа грешка и би застрашило сигурността на Европа, категоричен бе Рот.

„Като председател на ЕС ние правим всичко възможно, за да постигнем компромис възможно най-скоро и да проведем първата междуправителствена конференция със Северна Македония, а след изпълнението на някои допълнителни условия – и с Албания. Всичко останало ще бъде сериозна политическа грешка с цената на стабилността и сигурността в Западните Балкани, и ще застраши сериозно сигурността на Европа. Всички трябва да са наясно с това“, каза Рот в обръщение на видеоконференцията на външните министри на ЕС.

Рот каза още, че двустранните искания на една държава-членка на ЕС са спрели разширяването на Общността, тъй като останалите 26 страни не са се съобразили с нейните искания. Германският министър за Европа обяви, че въпреки това днес отново ще постави темата за разширяването на ЕС на дневен ред.

„Ще говорим за разширяването на ЕС. За съжаление досега не успяхме да постигнем напредък“, призна Рот.

България блокира приемането на рамката за преговори за Северна Македония, но останалите 26 държави-членки на ЕС не са съгласни с исканията на София за отричане на македонския език и македонската идентичност. Това е последната среща на министрите под председателството на Германия. От 1 януари ЕС ще се председателства от Португалия.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук