ВСС пита властта: Кога ще бъдат ваксинирани магистратите и служителите в съдебната система?
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще пита здравните власти кога магистратите и служителите ще могат да се възползват от възможността за ваксинация срещу COVID-19, предава „Правен свят“. Въпросът бе повдигнат по време на заседание на Съдийската колегия на ВСС от Севдалин Мавров, който обърна внимание, че органите на съдебната власт не са включени в плана за […]

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще пита здравните власти кога магистратите и служителите ще могат да се възползват от възможността за ваксинация срещу COVID-19, предава „Правен свят“.

Въпросът бе повдигнат по време на заседание на Съдийската колегия на ВСС от Севдалин Мавров, който обърна внимание, че органите на съдебната власт не са включени в плана за ваксинация. Той изтъкна, че познава лично проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб, и предложи да се консултира с него по въпроса.

„Съдът и прокуратурата не са предвидени никъде в плана за ваксинация. Твърдя обаче, че те също работят на първа линия, а в някои от тях условията не са подходящи за работа в тази обстановка. Имам предвид специализираните съдилища и Наказателното отделение на СРС, където няма прозорци за проветряване. Там човек лесно може да се зарази. Може да изготвим списък с критерии по отношение на ваксинацията и аз се ангажирам да говоря с проф. Гигов за ваксини за определени съдилища, там, където има нужда“, заяви Мавров.

В отговор представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че е разумно да се консултират с Националния оперативен щаб, като пред последния да бъде изложено, че работещите в съдебната система също са на първа линия и заслужават възможност да бъдат сред първите ваксинирани, при тяхно желание за това.

„И при нас немалка част от колегите са на първа линия – провеждат се съдебни заседания, служителите от регистратурата и деловодството работят с граждани. Да разберем съдебната система дали е включена в този план за ваксиниране и кога се предвиждат такива мерки по отношение на нашите хора, за да знаем къде сме поставени ние като приоритет на държавата“, каза Магдалинчев.

„Добре е да започнем по официален ред, а колегата Мавров с лични контакти може да допринесе с още някаква информация, до която нямаме достъп. Да възложим на главния секретар да поиска информация от щаба за плана за ваксиниране и какви са възможностите за отделяне на определено количество от ваксините за съдебната система“, предложи Даниела Марчева, а Съдийската колегия напълно се съгласи, че преди да се взимат мерки, трябва да бъде поискана информация по каналния ред.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук