Тихановска: ЕС трябва да засили натиска върху Минск
Бившият кандидат-президент на Беларус Светлана Тихановска смята за недостатъчен натиска на ЕС върху беларуските власти и се обявява за възможно най-скорошно налагане на икономически санкции. Тихановска заяви това в публикувано днес интервю за беларуския сайт tut.by, предаде ТАСС. „Сега вече не молим, а настояваме за икономически санкции, защото разбираме колко хора страдат за едното нищо. Отказват […]

Бившият кандидат-президент на Беларус Светлана Тихановска смята за недостатъчен натиска на ЕС върху беларуските власти и се обявява за възможно най-скорошно налагане на икономически санкции. Тихановска заяви това в публикувано днес интервю за беларуския сайт tut.by, предаде ТАСС.

„Сега вече не молим, а настояваме за икономически санкции, защото разбираме колко хора страдат за едното нищо. Отказват ни вече нервите. Под носа им (на Евросъюза, бел. ТАСС) народът е подложен на геноцид, а те още се раздвижват, пращат посланици да връчват ноти“, каза тя.

Тихановска призна освен това, че засега не успява да установи контакт с представители на Русия. „Половината ме упрекват, че не работя достатъчно с Русия, половината – че вече прекалено настойчиво ги моля за някакъв диалог“, посочи тя.

Според Франак Вячорко, съветник на Тихановска, „в момента всички, включително в ЕС, са на мнение, че третият пакет санкции няма да е достатъчен и натискът трябва да се засили“. „Третият пакет санкции ще бъде приет след две седмици, четвърти и пети най-вероятно през януари и февруари“, предположи той.

Според Вячорко е от значение „санкциите да се балансират с помощ за беларусите: точно колкото са санкциите, толкова трябва да бъде и помощта за репресираните, бизнеса, работниците и студентите“.

До момента ЕС е наложил санкции на 55 души от ръководството на Беларус, включително на президента Александър Лукашенко, напомня ТАСС.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук