„Слободен печат“ (РСМ): Скопие не очаква подкрепа и от утрешния Съвет на ЕС
Съветът на външните министри на страните-членки на Европейския съюз вероятно няма да приеме рамката за преговори със Северна Македония и на заседанието, което ще се проведе във вторник, 8 декември. Причината е не само несъгласието на България, но и нежеланието на страните от Общността да приемат като неразделна част от рамката за преговори едностранните условия […]

Съветът на външните министри на страните-членки на Европейския съюз вероятно няма да приеме рамката за преговори със Северна Македония и на заседанието, което ще се проведе във вторник, 8 декември. Причината е не само несъгласието на България, но и нежеланието на страните от Общността да приемат като неразделна част от рамката за преговори едностранните условия на София спрямо Скопие, отбелязва на електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“, цитирано от Агениця „Фокус“.

Това ще забави началото на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, въпреки че България официално няма да използва правото си на вето, твърдят експерти.

Мнозина споделят прогнозата, макар че през последния уикенд от двете страни се чуха успокояващи изявления, коментира изданието, като същевременно подчертава, че българският министър на отбраната Красимир Каракачанов се присъедини към предаване на живо по македонското радио „Канал 77“, докато премиерът Зоран Заев беше гост.

Група видни български интелектуалци призоваха България да не възпрепятства започването на преговори между ЕС и Северна Македония, а заседанието на Съвместната историческа комисия, според собствените й членове, е преживяло истинско фиаско. Междувременно българските медии спекулират, че тази седмица ще бъде постигнат „компромис“.

В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Екатерина Захариева, посланиците на страните-членки на ЕС в София, около 30 видни български интелектуалци, предимно професори по история, социология и политология, поискаха от българското правителство да даде „зелена светлина“ за започване на преговори за членство на Македония в ЕС незабавно, т.е. това да се случи до края на 2020 г., в рамките на германското председателство на Съвета.

Дебатите, вместо към историческите въпроси, трябва да бъдат прехвърлени към областта на сътрудничеството в културата, икономиката, политиката, екологията, призоваха учените. Според тях е неприемливо да се оспорва македонската нация и език и е неуместно да се очаква от една страна да преговаря, както те го определят, за „политическо самоубийство“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук