Побългаряваме чужденци срещу 2 милиона лева
Парите трябва да се инвестират на Фондовата борса Първо трябва да вземат разрешение за постоянно пребиваване Гражданство за 20 работни места Чужденци ще може да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне 2 млн. лв. на фондовата борса. Това гласят нови текстове, които са внесени между първо и второ четене в парламента на промени в Закона […]

Парите трябва да се инвестират на Фондовата борса

Първо трябва да вземат разрешение за постоянно пребиваване

Гражданство за 20 работни места

Чужденци ще може да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне 2 млн. лв. на фондовата борса. Това гласят нови текстове, които са внесени между първо и второ четене в парламента на промени в Закона за българското гражданство, от депутата от ГЕРБ Маноил Манев и група народни представители, пише вестник Труд.

Взимането на български паспорт, както и досега, ще преминава на два етапа. Първо чужденецът трябва да получи разрешение за постоянно пребиваване, а след това може да кандидатства и за гражданство. Но с предложените тестове се завишават изискванията към чужденците, които искат български паспорт срещу инвестиции.

Разрешение за постоянно пребиваване може да получат чужденци, които инвестират в акции или облигации на български дружества, търгувани на фондовата борса, поне 2 млн. лв., гласят предложените от Манев текстове. Но ако чужденецът инвестира в борсово търгувани фондове, ще трябва да вложи само 1 млн. лв., за да кандидатства за разрешение за постоянно пребиваване.

Разрешение за пребиваване ще дават и на чужденци, които вложат поне 2 млн. лв. в капитала на българска фирма за осъществяване на приоритетен инвестиционен проект, получил сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите.

Ще отпадне възможността за получаване на разрешение за постоянно пребиваване при инвестиране в държавни ценни книжа. Промяната се прави след критики от Европейската комисия, че схемата се използва за получаване на паспорт от страна от ЕС от хора, които реално не развиват бизнес у нас. Разрешение за пребиваване няма да се дава и при предоставяне на суми над 1 млн. лв. за доверително управление в банка, каквато възможност имаше досега. Така се прекратяват възможностите за злоупотреби, гласят мотивите към предложените промени.

След като има разрешение за пребиваване в страната, чужденецът ще може да кандидатства за български паспорт, ако поне след една година удвои първоначалната си инвестиция – т. е. вложи още 1 млн. лв. в борсово търгуван фонд, или още 2 млн. лв. в акции и облигации от търгувано на борсата дружество. Друг вариант за български паспорт е първоначално чужденецът да е вложил над 500 хил. лв. в дружество, което е разкрило поне 10 работни места, а една година след това увеличи инвестицията си поне до 1 млн. лв. и дружеството разкрие над 20 работни места.

Проверяват дали е осъждан

Искат документ за произход на парите

Затягат контрола при даване на гражданство.

Документи, които показват ясен произход на средствата за инвестиция, ще бъдат изисквани от чужденците, които искат разрешение за постоянно пребиваване в България срещу инвестиции. Това гласят предложени от депутата от ГЕРБ Маноил Манев промени в Закона за българското гражданство. Освен това чужденците ще трябва да представят документ за съдимост, както и информация за трудова, професионална и инвестиционна дейност.

Така Българската агенция за инвестиции ще прави предварителен контрол на хората, които искат гражданство срещу инвестиции. Въвежда се и изискване инвестицията да бъде поддържана поне 5 години след получаване на правото за постоянно пребиваване – т. е. активите да не бъдат продавани, а работните места да не бъдат закривани.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук