Жълт код за снеговалежи тази нощ
Времето у нас се захлажда, а от утре на много места в Северна България се очакват валежи от сняг Жълт код за значителни валежи от дъжд и сняг е обявен в 12 области за 8 декември. В София-област, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе се очакват валежи от сняг, които ще достигнат 5-10 см, а […]

Времето у нас се захлажда, а от утре на много места в Северна България се очакват валежи от сняг

Жълт код за значителни валежи от дъжд и сняг е обявен в 12 области за 8 декември.

В София-област, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе се очакват валежи от сняг, които ще достигнат 5-10 см, а в планинските райони – до 15-20 см.

В останалите области на изток – Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Добрич предстоят валежи от дъжд, които ще преминават в сняг.

Във връзка с влошаването на времето от АПИ съветват шофьорите да бъдат внимателни на пътя, предава Днес.бг.

През нощта и утре – 8 декември, се очаква във високопланинските райони, в Северна и Северозападна България, с понижението на температурите дъждът да преминава в сняг. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, припомнят от АПИ.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н.

По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук