Д-р Брънзалов: Имунизацията ще започне два-три дни, след като ЕК официализира ваксините
Нямаме искания все още за оставки. Искаме решения на концептуални проблеми – например за безплатните PCR тестове, за които трябваше да се действа по-бързо. Има проблем с комуникацията със Здравната каса. Трябва да има гъвкавост при преговорите. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. Припомняме, че Българският лекарски съюз се […]

Нямаме искания все още за оставки. Искаме решения на концептуални проблеми – например за безплатните PCR тестове, за които трябваше да се действа по-бързо. Има проблем с комуникацията със Здравната каса. Трябва да има гъвкавост при преговорите. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Припомняме, че Българският лекарски съюз се обърна към премиера Бойко Борисов с писмо, в което се твърди, че Националната здравноосигурителна каса неглижира сериозността на ситуацията около пандемията. Според съсловната организация всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от НОЩ или Министерски съвет, влиза с изключително голямо закъснение, „вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК”.

Вече се изпращат електронни направления за PCR тест, разкри д-р Брънзалов.

„Ще се направи проучване какъв процент от личните лекари искат да се ваксинират срещу коронавирус, но има желаещи“, каза още той.

„Трябва да се започне от някъде, за да се борим с коронавируса. Е, вече е факт – ваксината е в България. Има 20 000 дози за 60 000 желаещи. Имунизацията ще започне два-три дни, след като Европейската комисия по лекарствата ги официализира“, разкри д-р Брънзалов.

„Преди дни попитах първите 10 души в кабинета си дали биха се ваксинирали, 9 от тях бяха с положителен отговор“, заяви зам.-председателят на БЛС.

„Не е проблем, ако човек е безсимптомен и му се постави ваксина“, отговори докторът на въпрос дали ще има нужда от отрицателен тест, за да се постави имунизация.

„Ваксините няма да са задължителни, но ще се стигне дотам, че няма да можем да пътуваме до определени държави без имунизация срещу коронавирус. И това е нормално – всяка държава иска да пази гражданите си“, коменитира зам.-председателят на БЛС.

Ще даваме пълна информация за страничните ефекти от ваксината, но не вярвам да има такива, завърши д-р Николай Брънзалов.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук