Георги Марков: Унгарка ще заслужи Нобел за ваксината срещу COVID-19
Унгарка ще заслужи Нобелова награда за ваксината срещу COVID-19. Това написа във „Фейсбук“ депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Ето какво разкри Марков в пост: Приятели, Унгарците с основание се надяват да имат поредния носител на Нобелова награда, ако ваксините на Pfizer и Moderna се окажат успешни. В основата на очакваните спасителни ваксини е революционната научна […]

Унгарка ще заслужи Нобелова награда за ваксината срещу COVID-19. Това написа във „Фейсбук“ депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

Ето какво разкри Марков в пост:

Приятели,
Унгарците с основание се надяват да имат поредния носител на Нобелова награда, ако ваксините на Pfizer и Moderna се окажат успешни. В основата на очакваните спасителни ваксини е революционната научна разработка на проф. Каталин Карико.

Именитият учен е роден в град Солнок, Унгария през 1955 г. и завършва биохимия в Университета на град Сегед. В годините на комунизма унгарците имаха право да излизат на Запад един път на 3 години. Каталин се възползва от тази „привилегия“ през 1985 г., продава на черно ладата си и заедно със съпруга си Бела, и 3-годишната дъщеричка Жужана взимат еднопосочен билет за САЩ. Парите скриват в мечето на детето.

С големия си талант, къртовска работа и финансови възможности маджарката става именит професор, а вече и вицепрезидент в BioNTech. Нейно научно откритие става основата на толкова чаканите ваксини по света Pfizer и Moderna.

Унгария се гордее със своите десет нобелови лауреати, родени в страната. Да пожелаем на проф. Карико да бъде 11-тата!

Любопитно е, че дъщерята Жужана Франция, която е и унгарска, и американска гражданка, взима две олимпийски титли за американците в дисциплината „гребане – осморка“ на Олимпиадите в Пекин и Лондон.

Проф. Каталин Карико заяви за националното унгарско радио, че винаги е мечтала научната й дейност пряко да помогне на хората, което е на път да се случи.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук