В Бургас се наложи да разширят врата, за да вкарат фризер за ваксините
Започва доставката им в регионалните здравни инспекции Специализиран фризер, в който ще се съхраняват ваксините срещу COVID-19, вече е на територията на РЗИ-Бургас. Той е там от няколко дни, но се оказа, че помещението, в което трябва да се разположи, не отговаря на размерите му, предава bTV. Наложило се е вратата да бъде разширена, а работници […]

Започва доставката им в регионалните здравни инспекции

Специализиран фризер, в който ще се съхраняват ваксините срещу COVID-19, вече е на територията на РЗИ-Бургас. Той е там от няколко дни, но се оказа, че помещението, в което трябва да се разположи, не отговаря на размерите му, предава bTV.

Наложило се е вратата да бъде разширена, а работници извършваха довършителни работи днес преди обяд.

„Размерите са доста големи – 2 метра височина и метър и 20 дълбочина и ширина. Наложи се да се отремонтира вратата на помещението, за да може да бъде вкаран фризерът. Хладилното съоръжение ще може да побере 175 500 броя ваксини, тъй като част от ваксините се съхраняват при много ниски температури“, каза д-р Величка Григорова, директор „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Бургас.

Фризерът, в който ще се съхранява ваксината на „Пфайзер“, е с вместимост 850 литра. Той поддържа температура от минус 40 до минус 86 градуса.

По препоръка на производителя на ваксините те могат да се съхраняват до 6 месеца. Помещението, където ще бъде монтиран фризерът, е с видеонаблюдение, има и осигурена жива охрана. Като начало с ваксините ще бъдат осигурени областите Бургас, Сливен и Ямбол.

Ваксинирането е разпределено да се извърши на пет фази. В първата попадат лекарите, фармацевтите и стоматолозите – хората на първа линия. Към момента няма официална информация кога ще пристигнат първите ваксини.

Кметът Димитър Николов каза, че в Бургас не се отчита спадане на нивото на заболеваемост. Голям проблем е липсата на лекари в болниците. Голяма част от медиците са или болни, или под карантина.

В големите хипермаркети в града започват проверки заради сигнали за струпване на много хора в обектите. Контролът ще бъде поет от служителите на полицията.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук