Борис Джонсън отива в Брюксел, след разговор с Фон дер Лайен, приключил със „значителни различия“
В съвместно изявление, британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщиха, че „както се споразумяхме в събота, днес обсъдихме продължаващите преговори“, пише The Guardian, цитиран от Агенция „Фокус“. „Съгласихме се, че условията за финализиране на споразумение не са налице поради оставащите значителни различия по три критични въпроса: равни условия, […]

В съвместно изявление, британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщиха, че „както се споразумяхме в събота, днес обсъдихме продължаващите преговори“, пише The Guardian, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Съгласихме се, че условията за финализиране на споразумение не са налице поради оставащите значителни различия по три критични въпроса: равни условия, управление и риболов. Помолихме нашите главни преговарящи и техните екипи да подготвят преглед на оставащите различия, които да бъдат обсъдени на физическа среща в Брюксел през следващите дни“, се казва в съобщението на лидерите.

Борис Джонсън е поискал „почивка“ в решаващия телефонен разговор за Брекзит, пише The Daily Express, като се позовава на източници от Брюксел.

Не е ясно защо министър-председателят е спрял дискусията, след като е разговарял повече от час и половина с Фон дер Лайен. Източници от ЕС разкриха, че той е казал, че ще се обади на председателя на Комисията, когато е готов да го направи. Вътрешен човек от ЕК каза: „Те се нуждаеха от почивката и ще ни се обадят“.

Даунинг Стрийт все още трябва да коментира драматичната пауза в разговора, за която се разбира, че най-накрая се решава дали е възможна търговска сделка за Брекзит или не.

Източници от ЕС заявиха, че „засега няма втори разговор“.

Смята се, че призивът е решаващ момент в спора за споразумението за свободна търговия след Брекзит.

Мишел Барние, главният преговарящ на блока за Брекзит, предупреди, че преговорите няма да продължат след сряда, ако дотогава не е постигната сделка.

„Не сме далеч от самия край, но не можем да стигнем по-далеч от сряда“, каза брюкселският дипломат на среща с евродепутати, според източник, запознат с дискусиите.

„Не мога да гарантирам, че ще постигнем споразумение тази вечер, може би все пак ще трябва да преговаряме утре.“

В поредица от частни срещи г-н Барние заяви, че преговарящите все още се борят да излязат от задънената улица по трите ключови оставащи въпроса – възможностите за риболов, така наречените равни условия и управлението.

От Брюксел ирландският външен министър Саймън Коуни определи оценката за дискусиите като „мрачна“ и „слаба“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук