Андрей Ковачев: Няма да има промяна в позицията на България за РС Македония
Македонската страна се опитва да намери най-различни извинения. Българските избори нямат нищо общо с общата ни история. Всички български политически партии са на едно мнение – няма как да правим компромиси с историята и с ясните исторически факти. Това каза евродепутатът и един от най-големите радетели за присъединяването на РС Македония към ЕС Андрей Ковачев, […]

Македонската страна се опитва да намери най-различни извинения. Българските избори нямат нищо общо с общата ни история. Всички български политически партии са на едно мнение – няма как да правим компромиси с историята и с ясните исторически факти.

Това каза евродепутатът и един от най-големите радетели за присъединяването на РС Македония към ЕС Андрей Ковачев, цитиран от БГНЕС.

Според него „необходими са повече смелост и кураж от страна на премиера на РСМ Зоран Заев“. Трябва да се изпълнява Договорът за добросъседство и приятелство. Ако в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония колегите от Скопие се страхуват да приемат фактите, то тогава ще трябва да се намерят други механизми за изпълнението на Договора, каза Ковачев и подчерта: Европейският съюз съществува, за да не се мразим, а да живеем заедно при пълна толерантност.

„Не може да позволим младите в РС Македония да бъдат възпитавани в омраза към България. През последните три десетилетия непрекъснато демонстрирахме добронамереност – първи ги признахме като независима държава, защитавахме тяхната териториална цялост, предоставяхме най-различни помощи, включително и военни, върнахме ги по пътя на евроинтеграцията. А от другата страна какво виждаме – те не са в състояние да се разделят с титовите подходи и не са готови да премахнат наложените разделения от комунистическите режими“, заяви евродепутатът.

На въпроса дали очаква някаква промяна в позицията ни преди утрешната среща в Брюксел, Андрей Ковачев отговори кратко: Надали до утре и в останалите няколко часа ще има развитие в сегашното състояние, още повече като се има предвид провалът на последното заседание от края на миналата седмица на смесената българо-македонска историческа комисия.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук