Симеон Дянков: Правителството тича след крризата. До две години ще има вдигане на данъците
„2021 г. ще бъде по-тежка икономически от настоящата, защото за съжаление сме поизчерпили резервите си. Правителството тича след кризата. Трябва да се направи анализ кои сектори са най-засегнати и какво можем да направим сега, вместо да се разбием. Очакват ни трета и дори четвърта вълна на тази криза“. Това каза от Вашингтон бившият финансов министър […]

„2021 г. ще бъде по-тежка икономически от настоящата, защото за съжаление сме поизчерпили резервите си. Правителството тича след кризата. Трябва да се направи анализ кои сектори са най-засегнати и какво можем да направим сега, вместо да се разбием. Очакват ни трета и дори четвърта вълна на тази криза“. Това каза от Вашингтон бившият финансов министър Симеон Дянков пред БТВ.

До две години данъците в България ще бъдат вдигнати, върви се натам. Българският бюджет така е направен, че събира най-много от ДДС.

Такова мнение изказа от Вашингтон бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на bTV.

По думите му това ще случи поради тежката икономическа криза, предизвикана от COVID-19. Според него по-вероятно е да се вдигне ДДС-то, защото у нас има изградени работещи механизми за неговото събиране и от него ще влязат повече приходи в бюджета.

В момента правителството тича след кризата, а причината е, че няма икономисти в самото правителство. Смятам, че би било редно кабинетът да се облегне и на други икономически експерти – такива, които са извън парламента, обясни Дянков.

По този начин бившият финансов министър смята, че хора с различни политически пристрастия ще дават идеи за мерки, които няма да са предизборно обвързани.

Правителството трябва да се облегне и на експерти извън парламента, извън политическите сили. Просто да каже: да направим една извънпарламентарна комисия, както е направена в повечето европейски държави. И хора, които са минали през кризи и са се справяли – Иван Костов, Пламен Орешарски, други финансови министри, други експерти, да дадат идеи какво може да се направи и какво се прави в други държави, предложи бившият финансов министър Симеон Дянков.

Това са хора, които са участвали в процесите на държавата преди време, знаем как се прави този тип финансова и икономическа политика, не сме вече в политиката, заяви Дянков пред bTV.

Той обаче отбеляза, че е възможно и друго – в предложената от него извънпарламентарна комисия да не влизат бивши финансови министри, а да се направи с независими експерти.

Трябва да се действа сега. Това правителство изглежда изморено в икономическата политика, изчаква до изборите, а тези няколко месеца са много важни, коментира Симеон Дянков.

Той прогнозира, че 2021 г. ще бъде по-тежка от настоящата в икономическо отношение.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук