САЩ притиснаха ЕС и Германия за мораториум върху Северен поток-2
САЩ притиснаха ЕС и Германия с искане за налагане на мораториум върху строителството на газопровода „Северен поток-2“. Това се случи чрез официално изявление на американското посолство в Берлин, направено от изпълняващия задълженията на посланик в немската столица Робин Куинвил и публикувано във вестник „Handelsblatt„, съобщават световните агенции. Според Кунвил, подобно решение ще е сигнал, че ЕС повече няма да се […]

САЩ притиснаха ЕС и Германия с искане за налагане на мораториум върху строителството на газопровода „Северен поток-2“. Това се случи чрез официално изявление на американското посолство в Берлин, направено от изпълняващия задълженията на посланик в немската столица Робин Куинвил и публикувано във вестник „Handelsblatt„, съобщават световните агенции. Според Кунвил, подобно решение ще е сигнал, че ЕС повече няма да се примирява и не толерира „постоянното злонамерено поведение на Русия“.

„Този газопровод е не само икономически проект, но и политически инструмент на Кремъл за отстраняване на Украйна и разделяне на Европа “, твърди посланикът.

Работата по завършването на този газопровод, свързващ Русия и Германия, бе прекъсната за една година поради заплахи от американски санкции и трябваше да бъде възобновена този уикенд. Има още няколко километра за изграждане в Балтийско море, край германското крайбрежие, разказва БГНЕС. 

По-рано бе съобщено, че има придвижване и на двата кораба, които трябва да приключат работата – „Фортуна“ и „Академик Черски“. Това се случва след като Германия даде разрешение за дейности до края на декември. „Фортуна“ е с разрешение да работи от 5 до 31 декември в южната част на Балтийско море. Първоначално бе съобщено, че той е тръгнал от пристанище Висмар, но по-късно РИА Новости обяви, че неговото движение е в противоположна посока. 

„Северен поток 2“, чието въвеждане в експлоатация първоначално бе планирано за началото на 2020 г., е газопровод, който трябва да удвои руския капацитет за доставка на газ от „Северен поток 1“, работещ от 2012 г., и да осигури доставки в Западна Европа от Балтийско море.

В допълнение към руския гигант „Газпром“ в проекта участват пет европейски групи: френската „Engie“, германската „Uniper“ и „Wintershall“, австрийската OMV и британско-холандската Shell, с общ бюджет от 9,5 милиарда евро.

Този проект спечели на канцлера Ангела Меркел през 2018 г. обвинението на американския президент Доналд Тръмп, че е „пленник на Русия“.

РЕАКЦИЯТА НА МОСКВА:

Говорителят на МВнР на Русия – Мария Захарова, нарече призива на САЩ политическа агресия и призова Вашингтон да играе по правилата. Захарова припомни във „Фейсбук“, че на 5 март 2014 г., вестниг „Вашингтон Таймс“ е излязъл със статия „с точно противоположно заглавие (на това в „Ханделсблат“): „Администрацията на Рейгън предупреждаваше, че доставките на руски газ през Украйна ще отслаби Запада“. Захарова налече такова съвпадение „фантастика“.

„В статията се казва: „В паметна записка за Белия дом през юли 1981 г.  съветниците в администрацията на Роналд Рейгън призовават за противодействия на новия тръбопровод отбогатите на нефт и газ региони в Русия към Европа, предупреждавайки, че  това ще отслаби позициите на Запада“, цитира статията Захарова и допълва, че тогава стратегията на Пентагона се е заключавала в „ограничаване на икономическите лостове на съветското влияние спряма Запада“.

„Това е дихотомия (раздвоение). Руската тръба – където, когато и както минава, и с каквито и да е договори да бъде легитимирана, предизвиква у САЩ една реакция от десетилетия – политическа агресия и незаконно противодействие“, пише още Захарова.

Тя цитира и бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс, която заяви през 2006 г., че „не трябва да се играе по правилата“.

„Ако искате да бъдете отговорен играч в международната икономика, трябва да играете по правилата. Знаете ли кой го е казал? Кондолиза Райс – и отново в контекста на руския газ (цитат от 6 януари 2006 г.). Времето върна САЩ към собствения им апел“, завършва Захарова.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук