COVID-19 в България: Три вида ваксини за различните целеви групи
Страната ни е готова за пристигането на първите 125 хил. дози от ваксината срещу COVID-19 Страната ни е готова за пристигането на първите 125 хил. дози от ваксината срещу COVID-19. В държавното предприятие „БулБио“ вече има два хладилника за съхранение на препаратите при минус 71 градуса, предава bTV.  Такива хладилници ще бъдат разположени в здравните […]

Страната ни е готова за пристигането на първите 125 хил. дози от ваксината срещу COVID-19

Страната ни е готова за пристигането на първите 125 хил. дози от ваксината срещу COVID-19. В държавното предприятие „БулБио“ вече има два хладилника за съхранение на препаратите при минус 71 градуса, предава bTV

Такива хладилници ще бъдат разположени в здравните инспекции в София и в Бургас. ВМА също ще разпредели съхранението на препаратите в столицата, Варна и Пловдив.

Ваксините срещу COVID-19 до този момент са три вида, предназначени за различните целеви групи:

  • На основата на РНК;

Те са подходящи за медиците на първа линия, именно такива са първите ваксини, които ще пристигнат у нас.

  • Векторните ваксини са на основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19;
  • Пептидните ваксини, на основата на белтък от антиген;

Те не съдържат жив вирус и са най-подходящи за пациенти с придружаващи заболявания, дори онкологични, които попадат в четвъртата и петата фаза на ваксинационния план у нас.

Проф. Кантарджиев е категоричен – място за страх няма. Въпреки това, обаче, сред медиците на първа линия има колебания. Доктор Златомир Колев застъпва на смяна в най-тежкото COVID отделение във Врачанско – на областната болница. На първа линия е от началото на май. Въпреки че почти всекидневно се сблъсква със смъртта, казва, че не се страхува и че няма да се ваксинира.

„Те са ни спасили от много опасни инфекции, но за съжаление, за тази ваксина срещу COVID-19, поне за мен, няма достатъчно убедителни данни, че тя ще бъде на 100% ефективна и безопасна”, коментира Колев.

Спешни медици във Враца също са скептични. Шефът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативния щаб е категоричен – ваксината не крие рискове за здравето. Според професора, целта на мерките сега е да забавят заразата, докато изчакаме ваксината. Тя ще помогне да достигнем така наречения колективен имунитет, за който трябва поне 70% от хората да са се срещали със заразата под някаква форма. Засега контакт с вируса има около 10-15% от населението.

Все пак има и добри новини – случаите вече започват да намаляват, в столицата например спадът е с над 25 на сто.

Тенденцията новозаразените да са малко под 40% от изследваните се запазва в първата седмица от действието на новите мерки. През изминалото денонощие са регистрирани 3614 нови случая при 9530 PCR теста.

От 14 ноември България е в платото на заболеваемостта, а тази сутрин премиерът лично провери готовността ни да посрещнем първата доставка на ваксина.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук