Проф. Кантарджиев чака с нетърпение да се ваксинира
„На Коледа не повече от три семейства да се събират.“ Това препоръча проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести, в интервю за bTV С наложените в момента мерки на Коледа вече трябва да имаме добри резултати, но въпреки това трябва не трябва да се струпваме на едно място.  Според специалиста изготвеният план […]

„На Коледа не повече от три семейства да се събират.“

Това препоръча проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести, в интервю за bTV

С наложените в момента мерки на Коледа вече трябва да имаме добри резултати, но въпреки това трябва не трябва да се струпваме на едно място. 

Според специалиста изготвеният план за ваксинация е много добър. „Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика“, каза Кантарджиев.

„Ваксините са нещо полезно, което ще ни спаси“, смята проф. Кантарджиев и заяви, че ще се ваксинира и с нетърпение чака ваксината.

Опасни може да са само с това, че да създадат имунитет само за една година или да го изкараш въпреки това, че си ваксиниран, но в такъв случай ще бъде много по-леко“, каза Тодор Кантарджиев

Постепенно ще се обхващат контингентите, които смятаме, че са с приоритет. Ваксините са спасили много хора и се надявам и сега да направят колективен имунитет и да спрат да се пълнят болниците и постоянно да чуваме за починали наши близки“, обясни гостът в студиото.

Към момента около 10-11% от нашето население са имали контакт с вируса.

„Трябва да има някъде 70% имунитет от населението и така ще можем да хващаме отделни случаи, клъстери – да кажем в едно предприятие или офис“, коментира още професорът.

Той е обнадежден и относно броя на новозаразените.

От 14 ноември имаме едно кратко плато и вече намаляваме случаите, само в София има 25% по-малко случаи“, каза той.

Кантарджиев призова да се носят маски, тъй като така вероятността да се заразиш е по-малко, а ако все пак това се случи, то количеството на заразата е много по-малко.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук