О. р. Ген. Димо Гяуров: Демокрацията в РС Македония ни най-малко не е победила (ВИДЕО)
„Не само македонските политици, а и цялото македонско общество си мислеха, че някак ще врътнат номер и ще минат между капките. Според правилата на ЕС няма как да бъдат привнесени двустранни противоречия в Съюза. Нашата вина е, че нашето правителство срамежливо подхождаше към РС Македония и не реагираше на неспазването на Договора за добросъседство. Сетихме […]

„Не само македонските политици, а и цялото македонско общество си мислеха, че някак ще врътнат номер и ще минат между капките. Според правилата на ЕС няма как да бъдат привнесени двустранни противоречия в Съюза. Нашата вина е, че нашето правителство срамежливо подхождаше към РС Македония и не реагираше на неспазването на Договора за добросъседство. Сетихме се чак сега да покаж зъби“, това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ Офанзива о. р. ген. Димо Гяуров, бивш директор на разузнаването.

„Демокрацията в РС Македония ни най-малко не е победила. РС Македония не е подготвена за нормален член на ЕС.
България не трябва в никаква степен да отстъпва от позициите си, декларирани през последния месец“, категоричен бе гостът.

„Македонизмът започва от 30-те годинин на миналия век, Георги Димитров и Коминтерна продължават тази линия за обособяване на македонска нация“, информира още той.

„Дипломатическа грешка бе въобще да се споменава терминът „македонски език”, убеден е разузнавачът.

„Важно е да говорим за анекс, който да бъде одобрен от двете страни. Текстът трябва да съдържа гаранции за бъдещето. Ако сега пропуснем момента, отваряме въможности за по-нататъшно спекулиране и посягане на нашата история и идентичност. Дългото промиване на мозъци доведе до сегашните позиции на РС Македония и на цялото македонско общество“, изрази позицията си ген. Гяуров.

„Трябват допълнителни гаранции, че ще се изпълнява Договорът за добросъседство. Смесената историческа комисия не е заседавала повече от година, а и решенията, които е взимала са незначителни. Ако се отстъпи от позицията сега, персонална отговорност ще поемат премиерът Бойко Борисов и Екатерина Захариева. Ако някой има аспирации към македонската земя, то това не е България, идеята за Велика Албания въобще не е замирала“, предупреди още той.

„РС Македония е важна и за европейците, и за САЩ. Не вярвам, че някой ще предприеме кой знае какъв натиск спрямо България относно позицията ни спрямо нашата съседка“, допълни генералът.

„В САЩ има много демократични лостове, които гарантират плавното предаване на властта инационалния им суверенитет. Ще има промяна във външната политика на САЩ с Байдън. Натискът срещу енергийните проекти ще бъде засилен – Северен поток и Балкански поток, САЩ биха искали да бъдат спрени“, коментира о. р. ген. Димо Гяуров ситуацията в САЩ след президентските избори.

„Не очаквам политически катаклизми през 2021 година в световен план. Можем да видим отпускане на напрежението около Иран“, сподели мнението си гостът за развитието на световната политика през следващата година.

„COVID-19 промени цялата геополитика, вирусът свали и Тръмп от власт, убеден съм, че той би останал президент, ако не беше здравната криза. Очаквам и недоволството в Русия да се засили, защото ситуацията с коронавируса там е много тежка. Но не толкова, че властта на Путин да се разклати“, заключи ген. Димо Гяуров.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук