Зоран Заев: Преговаря се прилагателното „македонски“
Премиерът Зоран Заев в гостуването си за скопското радио „Канал 77“ призна, че за прилагателното „македонски“ се преговаря с България и че българската страна настоява да не се използва както в примера, не македонска история, а трябва да се пише навсякъде история на Република Северна Македония., цитира думите му близкото до македонската опозиция електронно издание […]

Премиерът Зоран Заев в гостуването си за скопското радио „Канал 77“ призна, че за прилагателното „македонски“ се преговаря с България и че българската страна настоява да не се използва както в примера, не македонска история, а трябва да се пише навсякъде история на Република Северна Македония., цитира думите му близкото до македонската опозиция електронно издание “Курир“.

„В международната комуникация не можем да казваме македонското правителство, а трябва да казваме правителството на Северна Македония. Използването на македонско, македонска, македонски, македонските или подобни не е спорно, но също така е проблем, когато говорите за македонски учебници, говорите за македонска история, когато говорите за Македонски брод. Те настояват да се пише навсякъде „история на Република Северна Македония, каза Заев.

Заев добави, че този проблем вече е решен и че историците от българска страна трябва да проучат насоките от македонското Министерство на външните работи.

Премиерът Заев заяви, че е сигурно, че Македония няма да започне преговори с ЕС до края на годината.

„Имаме още малко време и пространство, но е сигурно, че България ще наложи вето отново този месец. Мисля, че трябва да изчакаме да отминат изборите през март, да мислим с трезва глава. Да няма такъв натиск от избори. Въпросът трябва да бъде решен през пролетта“, смята Заев.

Той обяви свикването на лидерска среща след завършване на тази глава от преговорите с България.

„Веднага след като преговорите с България приключат, тази глава от разговори, успешни или неуспешни, ще свикам лидерска среща. „Никъде в Европа не се провеждат срещи на ръководството в разгара на разговорите“, каза Заев.

Той говори и за интервюто пред българска медия от миналата седмица. Той казва, че не съжалява за казаното и отбелязва, че интервюто е било предназначено за българската публика.

„Проблемите с идентичността са въпроси, които Заев и никой друг няма да преговаря. Между Югославия и България е поставена 48-годишна желязна завеса. Заради политики. Като жител на Струмица си спомням съборите по границата след това. Да сближат нациите. Когато правителството в България е решило да се присъедини към Третия райх, то не е питало хората. Вместо „български фашистки окупатор“, „българска фашистка ръка“, трябва да ги заменим с „фашистки“.

Лидерите трябва да ръководят, не съжалявам за казаното. Знам, че правя първите стъпки в изграждането на приятелство. Нека бъда ясен: интервюто беше дадено, за да работи положително в България. Борисов също често е критикуван у дома, защото говори открито за македонския народ и език. Това са лидери, които не си правят тънки сметки и не поставят политическата си кариера на първо място, казва Заев.

Източник Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук