Френските власти заплашват да затворят 76 джамии заради проповядване на ислямски тероризъм
Френското правителство заплаши да затвори десетки джамии, които бяха означени като потенциални заплахи за сигурността на страната. Мерките са част от агресивна кампания за ликвидиране на ислямския екстремизъм в страната, предават RT и Агенция „Фокус“. Вътрешният министър Жералд Дарманин заяви в четвъртък, че властите имат претенции към 76 джамии, заподозрени в насърчаване на „сепаратизма“. В […]

Френското правителство заплаши да затвори десетки джамии, които бяха означени като потенциални заплахи за сигурността на страната. Мерките са част от агресивна кампания за ликвидиране на ислямския екстремизъм в страната, предават RT и Агенция „Фокус“.

Вътрешният министър Жералд Дарманин заяви в четвъртък, че властите имат претенции към 76 джамии, заподозрени в насърчаване на „сепаратизма“.

В интервю за радио RTL той твърди, че в „някои концентрирани райони“ на страната джамиите са „явно антирепубликански“. Той каза, че разузнавателните служби на Франция са „проследили“ имами, които проповядват идеи „в разрез с нашите ценности“.

Дарманин обаче подчерта, че институциите, които са идентифицирани като потенциални рискове, са само част от над 2600 мюсюлмански места за поклонение във Франция.

„През следващите дни ще се извършват проверки на тези места за поклонение. Ако тези съмнения се потвърдят, ще поискам тяхното затваряне“, написа той в туит, коментирайки интервюто.

Той също така съобщи, че 66 нелегални мигранти, заподозрени в „радикализация“, са депортирани.

Репресиите са част от „масивен и безпрецедентен“ набор от правителствени мерки, предназначени да ограничат религиозния „екстремизъм“ в страната, каза Дарманин.

Правителствената инициатива следва поредица от неотдавнашни ислямистки атаки във Франция, започвайки с обезглавяването на учителката Самюел Пати през октомври. Пати беше убит от радикализиран чеченски бежанец, след като показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед като част от урок за свободата на словото. Почти две седмици по-късно трима души бяха убити при нападение с нож в Ница. Заподозреният е тунизийски мигрант, който според съобщенията е бил радикализиран.

Джамията, обвинена в подбуждане към омраза, довела до убийството на Пати, беше затворена в края на октомври.

В отговор на убийството на Пати и последвалите инциденти, приписвани на религиозния екстремизъм, френското правителство планира да въведе широкообхватен закон, насочен към спиране на сепаратизма. Съгласно законодателството, представено от президента Еманюел Макрон, всяко дете във Франция ще получи идентификационен номер, който ще се използва, за да се гарантира, че посещава училище. Родителите, които държат децата си у дома, могат да бъдат изправени пред глоби и дори затвор. Мерките обаче ще важат за всички деца, не само за тези от мюсюлманските домакинства.

Предложеният закон ще бъде разгледан от кабинета на страната следващата седмица.

Макрон вече е предприел стъпки за овладяване на екстремизма. По негово настояване Френският съвет на мюсюлманската вяра (CFCM) се е съгласил да създаде организация, която ще издаде акредитация на имами. Акредитацията може да бъде отнета, ако религиозните лидери подкрепят екстремистки възгледи.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук