Специалист: Имуностимулантите могат да навредят
Проф. д-р Доброслав Кюркчиев препоръча измерване нивата на витамин D „Това, което не бива да се приема са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има различен спектър от действия. За витамин D – той не е имуностимулиращ и е добре да се пие. Трябва приемът да става обаче под някакво предписание, а не хаотично след […]

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев препоръча измерване нивата на витамин D

Това, което не бива да се приема са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има различен спектър от действия. За витамин D – той не е имуностимулиращ и е добре да се пие. Трябва приемът да става обаче под някакво предписание, а не хаотично след информиране в интернет”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” проф. д-р Доброслав Кюркчиев от лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ ‘Св. Иван Рилски”.

Според специалиста имуностимулиращите средства биха могли да навредят.

„Сериозните проблеми, свързани с COVID-19, не се дължат на самия вирус, а на реакцията на имунната система. Селенът, цинкът и витамин D не са имуностимуланти и не са опасни от тази гледна точка”, каза д-р Кюркчиев. Той посочи, че като превенция е добре да се измерят нивата на витамин D в кръвта.

Д-р Кюркчиев обясни, че при някои случаи на коронавирус има втори пик на болестта в 4-5 ден.

„Този пик е това, което реално прави проблеми. Извънредно силната, неадекватна и дерегулирана имунна система. Това не е проблем на вируса, а на реакцията ни срещу него. Тази имунна дисрегулация се нарича цитокинова буря. Тя може да увреди белите дробове, да доведе до тромбози, мултиорганна недостатъчност и до късните прояви на коронавируса след оздравяване”, добави той.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук