Проф. Драги Георгиев: Идеята, че Самуиловата държава е само българска, доведе до липсата на резултат
Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, завърши с непостигане на резултати. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Относно работата на комисията. […]

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, завърши с непостигане на резултати.

Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Относно работата на комисията. Започна се с учебниците. С четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие“, каза проф. Георгиев.

Професорът коментира проблема с протоколите. Проф. Драги Георгиев заяви, че българските му колеги са започнали да практикуват начина на правене на протоколи без предварително това да бъде споделяно и консултирано с тях.

„Без преди това да бъде известено и нашето министерство. Може би консултацията с министерството и с нашите колеги от българска страна щяха да допринесат да се преодолее този проблем“, каза още проф. Георгиев.

Проф. Драги Георгиев коментира най-общо, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

„От тази среща всъщност няма резултати, но когато няма такива, това показва нещо“, каза Георгиев.

Протоколът не е подписан поради прилагателното „македонски“, тъй като според историка има различно тълкуване на Преспанското споразумение.

„Засега този проблем остава, той се обсъжда на по-високо ниво и се надявам, че ще бъде намерено решение“, каза Георгиев.

Разменени са били няколко варианта, предложения, но двете страни са имали различни мнения и виждания за това как трябва да изглеждат бъдещите учебници и в двете страни.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук