Проф. Ангел Димитров: Няма напредък, Скопие се опитва да дискредитира България
Трябва да констатираме, че 11-ата поредна среща на Съвместната мултидисциплинарна комисия със Северна, Македония е нулева. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Ангел Димитров по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да ви […]

Трябва да констатираме, че 11-ата поредна среща на Съвместната мултидисциплинарна комисия със Северна, Македония е нулева. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Ангел Димитров по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Трябва да ви кажа, че дистанционното обучение заради пандемията създаде сериозни проблеми в образованието, но пък дистанционната работа на нашата комисия създаде сериозни проблеми и в нашата работа за образованието“, започна пресконференцията проф. Димитров.

По думите му няма дори и една миниатюрна стъпчица напред в работата на комисията.

Отказът на колегите ни от Северна Македония да подписват протоколите от заседанията на Съвместната комисия поставя под съмнение нашата работа, отбеляза проф. Ангел Димитров.

„След една установена практика при седмата и осмата среща, след деветата нашите колеги отказаха да подписват протоколите, като настояваха за употребата на прилагателното „македонски“ навсякъде, което вече влизаше в противоречие от една страна с утвърдената практика, а от друга и със самото желание на Република Северна Македония за общуване, което тя беше изразила със свой документ, със своя нота до ООН. Не искам да се спирам подробно на този момент. за това биха могли да говорят представители на Министерство на външните работи, но е факт, че блокирайки подписването на протоколите, вече в момента сме две срещи без протоколи, донякъде поставя под съмнение нашата работа. Без документ, който ясно изразява какви дискусии са водени, какви решения са взети, действително нещата изглеждат някак несигурни и подсказват за едно нежелание да се работи по-интензивно и по-резултатно“, допълни съпредседателят на комисията.

„Защо се получава така? Ще го кажа със съжаление, защото нашите наблюдения подсказват, че появата на тази нова позиция от страна на нашите колеги е част от политическо отношение, от един опит за дискредитиране на България и българската държавна позиция, която започва след октомври миналата година“, допълни още проф. Димитров.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, каза още проф. Ангел Димитров.

„Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а. При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил“, каза още проф. Димитров.

Той посочи, че много му се иска следващата година да направи това, което се иска от комисията заради подписания Договор за приятелство и добросъседство.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук