Проф. Ангелов: Ваксиниринето ще бъде доброволно, безплатно и с избор на ваксината (На живо)
Приет е Националният план за ваксиниране срещу Ковид-19. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг с участието на ген. Мутафчийски и на шефа на БЧК проф. Красимир Гигов, който оглавява щаба за ваксиниране. Ваксиниринето ще бъде доброволно и по избор на ваксината, подчерта здравният министър. Националният план на Република България за […]

Приет е Националният план за ваксиниране срещу Ковид-19. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг с участието на ген. Мутафчийски и на шефа на БЧК проф. Красимир Гигов, който оглавява щаба за ваксиниране.

Ваксиниринето ще бъде доброволно и по избор на ваксината, подчерта здравният министър.

Националният план на Република България за ваксиниране срещу К-19 е разработен съгласно заповед на здравния министър. Ползвани са указания на СЗО. Съобразен е с особеностите на българското здравеопазване, територия, инфраструктура.

По думите на министъра ваксинирането ще бъде в няколко фази последователно. В първата фаза влиза медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, дентални специалисти, фармацевти и друг помощен персонал.

„Лицата са поставени под висок риск със заразяване с Ковид-19. Имунизирането им ще позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти“, уточни той.

Проф. Ангелов припомни че българите, независимо в коя група и фаза попадат, ще се ваксинират доброволно, след ясно изразено желание да направят това и ще има ясно и писмено съгласие коя ваксина да им бъде приложена. 

„В първата фаза попадат медицински персонал, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг медицински персонал. Очакван брой от тази група – 243 600 лица, от които 30 000 лекари и 10 000 зъболекари“, отчете още здравният министър.

Във втора фаза – педагогически специалисти и персонал, както и служители във ферми за норки.

В трета фаза попадат служителите на поддържането на основните функциите. Давам пример – в структурите на ВиК са в такава критична инфраструктура. Очакван брой подлежащи – по предварително изготвени списъци.

Четвърта фаза – възрастни хора на и над 65 г. и лица с хронични заболявания. Очакван брой подлежащи – 1 800 млн. лица.

Фаза пета – уязвими групи от населението. Имунизацията ще се извършва по предварително изготвени списъци, каза здравният министър. 

„Решихме страната да бъде разделена на 6 региона, а не на 7. Всеки един от регионите има съответния отговорник“, обясни той. Отговорници ще са: РЗИ-София, РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Пловдив, РЗИ-Бургас. 

Очаквайте подробности!

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук