Приеха искането на БСП за увеличаване срока за предложения по Закона за филмовата индустрия
„БСП принципно подкрепя Закона за филмовата индустрия, но с уговорката предложенията на левицата да бъдат приети“, това уточни от парламентарната трибуна народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Нона Йотова. Тя подчерта, че според предложението на управляващите изпълнителният директор е единственият, пред който ще се отчитат 47 млн. лева, отделени за кино: „Няма […]

„БСП принципно подкрепя Закона за филмовата индустрия, но с уговорката предложенията на левицата да бъдат приети“, това уточни от парламентарната трибуна народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Нона Йотова. Тя подчерта, че според предложението на управляващите изпълнителният директор е единственият, пред който ще се отчитат 47 млн. лева, отделени за кино: „Няма да има друг, който да контролира, проверява и спира лобистки решения“. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Депутатът от БСП критикува управляващите, че в тяхното предложение няма правилник, по който да се определят помощите за кандидатите.

„Във вашето предложение това зависи отново от директора, като това не гарантира некорупционни практики“, категорична бе Нона Йотова.

Йотова изрази притеснение, че изборът на членове на Националния съвет за кино може да бъде непрозрачен, тъй като според предложението на ГЕРБ те ще се избират единствено от директора на агенцията, а не както досега – по предложение на всички професионални гилдии.

„Нужно е държавното подпомагане да бъде насочено преди всичко към българските творци. Трябва да бъде прието поне един от продуцентите да е с български произход“, подчерта депутатът от левицата.

„Заради всички тези недостатъци на Закона настояваме за възможно най-дълъг период за предложения към законопроекта, за да се изчистят всички неясноти“, апелира изказването си Нона Йотова.

Управляващите приеха предложението на БСП и увеличиха срока за внасяне на предложения на три седмици.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук