Никулден 2020 в Бургас: По-скромен, онлайн и с благородна кауза
За първи път бургазлии ще отбележат празника на града – Никулден не по традиционния начин по улиците и на площада, а онлайн. Бургас ще празнува, като бъдат извършени традиционните ритуали и събития, но при спазване на противоепидемичните мерки, като целта е да няма струпване на хора, предава БНР. Спестените средства от липсата на масови прояви […]

За първи път бургазлии ще отбележат празника на града – Никулден не по традиционния начин по улиците и на площада, а онлайн. Бургас ще празнува, като бъдат извършени традиционните ритуали и събития, но при спазване на противоепидемичните мерки, като целта е да няма струпване на хора, предава БНР.

Спестените средства от липсата на масови прояви и концерти на Никулден, Коледа и Нова година ще бъдат преразпределени за закупуването на специализирана апаратура за лечение на Ковид-19, както и за защитни облекла и предпазни средства за медицинските заведения. Така Бургас ще се обедини навръх празника си и ще покаже съпричастност към хората с бели престилки, съобщи директорът на отдел Култура Петър Парушев:

„Традиционният рибен курбан и печена риба няма да бъдат раздавани на обичайните пунктове. Ще бъдат подготвени над 3000 порции, които от името на всички бургазлии ще бъдат доставени до социалните центрове и болниците за работещите на Никулден лекари, медицински сестри, обслужващ персонал, както и за пациентите. Рибената чорба ще бъде направена от готвачите на остров Света Анастасия, а Социалният патронаж ще приготви печената риба. Курбанът ще бъде осветен за здраве от бургаското духовенство. Идеята е на много бургазлии, които се включиха в анкетата на Община Бургас.“

Празничната онлайн програма на Никулден ще започне от сутринта с излъчване на Празничната литургия и освещаването на обредната никулденска трапеза. Всички събития ще се излъчват в реално време във ФБ страниците на Община Бургас и на кмета Димитър Николов. През целия ден там ще бъдат публикувани и видео посланията на известни бургазлии, както и на граждани. Онлайн ще бъдат обявени почетните граждани.

„Традиционно литийно шествие в памет за загинали моряци и рибари също ще се проведе, но в тесен кръг. Няколко матроса ще носят гирляндата от цветя, ще участват представители на бургаското духовенство, кмета, председателят на Общинския съвет и областния управител“, добави Парушев.

Нов елемент в празничната програма ще е музикален поздрав с изпълнения на живо от хоровия състав на Бургаската опера, които ще поздравят медиците и пациентите от Комплексния онкологичен център с партии от „Трубадур“, „Аида“, „Травиата“ и др.

За първи път и корабните сирени ще огласят Бургас по обед. Предвидена е и кратка демонстрация на водните оръдия на влекачите, включени в събитието. Това ще е импровизиран поздрав за празника към всички морски хора, жители и гости на града.

Въпреки, отмяната на масовите тържества бургазлии ще могат да участват в празника с изпълнение на емблематичната песен „Бургаски вечери“ от вкъщи. Специално за това общината качи в YouTube канала си караоке с песента.

Кулминацията на Никулден в Бургас е Празничния концерт, такъв на площада няма да има, но в 17.30 ч. ще започне негов онлайн вариант с участието на любими бургаски изпълнители. Грейването на светлините на коледната елха също ще се излъчва онлайн.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук