Лекари: Нормативната база е нестабилна, има средно по три заповеди на ден
„Най-големият проблем пред всички общопрактикуващи лекари е нестабилната нормативна база“ Това каза в „Тази сутрин“ д-р Виктория Чобанова, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област. По думите й на сайта на Министерството на здравеопазването се публикуват средно по три заповеди на ден. „Непрекъснато се издават заповеди, а част от тях са копирани от преди […]

„Най-големият проблем пред всички общопрактикуващи лекари е нестабилната нормативна база“

Това каза в „Тази сутрин“ д-р Виктория Чобанова, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

По думите й на сайта на Министерството на здравеопазването се публикуват средно по три заповеди на ден.

„Непрекъснато се издават заповеди, а част от тях са копирани от преди един-два месеца“, допълни тя.

„Освен това непрекъснато се променят и бизнес правилата, с които трябва да работим. Националният рамков договор, който беше приет за три години, за да бъде стабилна системата, реално се променя с анекси всеки месец“, каза още д-р Чобанова.

По отношение на електронните направления за PCR тестове тя обясни, че има моменти, в които поради технически причини, няма възможност да се издават.

Има и неточности в регистъра на Лекарския съюз, където се прави проверка, преди да се издаде направлението. Ще мине известно време, преди това да се случва безпроблемно“, поясни д-р Виктория Чобанова.

Тя уточни, че не всеки, който поиска PCR тест, ще получи такъв.

У нас е хаос. Има хора, които нарочно не си правят изследвания, защото смятат, че няма смисъл – защото ще ги затворят, ще похарчат едни пари и защото така или иначе ще им мине и ще трябва да го преболедуват“, коментира общопрактикуващият лекар.

По думите й България е единствената страна в света, която нормативно е задължила да се смесят потоците инфекциозноболни и неинфекциозноболни във всяко едно лечебно заведение.

„Това е уникат, чисто българско решение на въпроса“ каза д-р Виктория Чобанова.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук