Лекарите обвиниха Здравната каса в умишлено бавене на борбата с коронавируса
БЛС иска спешна среща с Борисов заради бойкот от Здравната каса Българският лекарски съюз (БЛС) настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов заради сериозни противоречия със здравната каса (НЗОК). „За съжаление за целия период от март месец до сега, на фона на хилядите белязани съдби от Ковид-19, ръководството на НЗОК се държи все едно, […]

БЛС иска спешна среща с Борисов заради бойкот от Здравната каса

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов заради сериозни противоречия със здравната каса (НЗОК). „За съжаление за целия период от март месец до сега, на фона на хилядите белязани съдби от Ковид-19, ръководството на НЗОК се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията„, се посочва в острото открито писмо на съсловната организация до Борисов.

Според нея „всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък, това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК„.

Лекарите остро протестират и срещу отказа на Здравната каза да сключва договори с болниците, които допреди два месеца не лекуваха болни от коронавирус.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината – отново забавяне от страна на НЗОК.

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец„, твърдят от БЛС.

Лекарите дават и конкретен пример: „По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори „пари няма“, „това не зависи от нас.

Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха (над 50 души)“, заявяват още медиците.

Ние сме длъжни да гарантираме сигурност и предвидимост за нашите колеги. От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест„, се казва категорично в позицията на БЛС и за ревизия на отношението на представителите на НЗОК.

В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която „нищо не зависи“„, декларират лекарите.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук