ЕК съобщи, че държавите от ЕС имат пълен достъп до поверителните договори за доставка на ваксини
Европейската комисия съобщи, че държавите от ЕС разполагат с пълен достъп до поверителните предварителни споразумения за доставка на ваксини срещу ковид. Държавите участват в преговорните екипи, уточни днес говорител на комисията, цитиран от БТА. Той поясни отново, че в споразуменията са залегнали клаузи за поверителност, оправдани с търговска тайна, затова ЕК не уточнява нищо извън […]

Европейската комисия съобщи, че държавите от ЕС разполагат с пълен достъп до поверителните предварителни споразумения за доставка на ваксини срещу ковид. Държавите участват в преговорните екипи, уточни днес говорител на комисията, цитиран от БТА.

Той поясни отново, че в споразуменията са залегнали клаузи за поверителност, оправдани с търговска тайна, затова ЕК не уточнява нищо извън договорените доставни количества. Говорителят добави, че е възможно с част от съдържанието на договорите да бъдат запознати някои евродепутати.

Европейският парламент настоя преди месец споразуменията, сключвани от ЕК, да бъдат публикувани, а еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви, че това не може да се случи без съгласието на производителите на ваксините.

Досега е известно, че комисията е сключила споразумения с шестима производители за доставка на над два милиарда дози ваксина на неизвестна цена. ЕК потвърди, че отговорността за вреда от ваксините ще се поема от държавите, които решат да ги купят.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук