Доц. Ангел Кунчев: Този, който се имунизира, ще бъде предпазен
„Не смеем да се зарадваме. Първо България слезе от 11-о на 12-о място по смъртност. 591 на 100 000 е 14-дневната смъртност. 14-дневната заболяемост, това плато, които имаме от една седмица, вече има леко движение надолу. Убеден съм, че разпоредените мерки ще дадат още по-добри резултати. Област Кърджали излезе от червената зона и вече е […]

„Не смеем да се зарадваме. Първо България слезе от 11-о на 12-о място по смъртност. 591 на 100 000 е 14-дневната смъртност. 14-дневната заболяемост, това плато, които имаме от една седмица, вече има леко движение надолу. Убеден съм, че разпоредените мерки ще дадат още по-добри резултати. Област Кърджали излезе от червената зона и вече е в оранжевата“, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг в МС.

„През последната седмица имаме спадане на процента на положителност на тестовете“, каза още доц. Кунчев. Сега тя била около 32%, докато миналата седмица надминавала 40%.

„12 266 са излекуваните за една седмица. 51% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-висок процент на заети легла е в област Шумен – 98% и в област Ямбол – 89%“, допълни го проф. Ангелов.

„Винаги, когато започне една епидемия, ако разполагате с ваксинален препарат, веднага започвате с ваксинациите. Не знам кой учебник по епидемиология сте чели. Този, който се имунизира, то той ще бъде предпазен. Трябва да достигнем 70-75%, за да имаме накякви резултати.

Разбира се, че ще има огромни разлики между това какво ще е имунизирането. По отношение на доброволността – а не е ли така с другите ваксини?

Има хора, които не си ваксинират децата, кандидатстват за „Зелена карта“ и за една седмица правят 15 ваксини. Това правилно ли е?

Третата фаза на проучване на ваксините включва прилагането им на минимум 30 000 души“, отговори доц. Ангел Кунчев.

„Прилагането на ваксините ще се случва едва след разрешаването за употреба от ЕК. Всяка една ваксина е на различен етап. На този етап в най-напреднал етап са на „БиоНтех/Пфайзер“ и „Модерна“.

Европейската агенция ще приключи за първата ваксина оценката на 29 декември, а за втората – през януари 2021 г. Ще бъде извършена подробна оценка, която ще даде гаранция, че ваксините, които ще бъдат използвани в държавите-членки, че отговарят на всички изисквания“, обясниха от щаба.

Ваксините ще бъдат доставени тогава, когато всичко е напълно готово, уточни доц. Кунчев.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук