Анастас Попдимитров: Културните дейци пострадаха в кризата заради липсата на отношение от държавата
„В европейските парламентарни държави министър-председателите постоянно са в парламента и в диалог с опозицията обсъждат мерките, които трябва да се приемат и разходите, които трябва да се направят. В България е живо приключение да поканиш премиера Борисов в Народното събрание – той от една година не е идвал.“ Така народният представител от ПГ на „БСП […]

„В европейските парламентарни държави министър-председателите постоянно са в парламента и в диалог с опозицията обсъждат мерките, които трябва да се приемат и разходите, които трябва да се направят. В България е живо приключение да поканиш премиера Борисов в Народното събрание – той от една година не е идвал.“ Така народният представител от ПГ на „БСП за България“ Анастас Попдимитров коментира пред България On Air отхвърленото от парламентарното мнозинство предложение на левицата да бъде изслушан премиерът Борисов по темата с ковид ваксините, съобщава пресцентърът на партията.

„В парламента влезе едно решение, с което той да даде мандат на правителството да води преговори и да подписва договори за внос на ваксини. А всичко това вече е свършено – преговорите минаха и договорите са сключени. България ще внася четири ваксини за Covid-19. Но аз искам да попитам, защо не се обсъжда българската ваксина, която е на самия финал, както са и другите ваксини? На този въпрос и на много други можеше да даде отговор Борисов, но на негово място дойде здравният министър, който не даде отговор на нито един наш въпрос. И няма как да го направи, защото не той е човекът, който е водил преговори с Брюксел и не той е човекът, който е подписал договорите за тези ваксини“, каза още социалистът.

Попдимитров припомни, че в парламента управляващото мнозинство е отхвърлило предложението на БСП ваксините да са безплатни и доброволни.

„Те сега казват, че ще бъдат, но защото тогава отхвърлиха нашето предложение това да бъде прикрепено към гласуваното решение? Няма да е за първи път да обещават нещо сутринта, а след обяд да твърдят нещо съвсем друго“, усъмни се депутатът от левицата.

Като човек на изкуството и директор на театър, той коментира приетия наскоро бюджет на Министерството на културата:
„Бюджетът за култура на държавата е увеличен с 10%, което е увеличението за работните заплати. Само че една голяма част от работещите в областта на културата не са на твърда заплата и затова това увеличение няма да се отрази на доходите им, а ще бъде преразпределено – където прецени министърът“.

По думите на депутата от левицата безидейната политика на държавата в областта на културата е проличала и при антикризисните мерки за хора със свободни професии.

„В Европа по време на пандемията самоосигуряващите се свободни творци не излязоха от домовете си, каквато беше целта на мерките, а получиха безвъзмездна финансова помощ по банковите си сметки. В България им се предложиха едни кредити, на чиито сложни изисквания на всичкото отгоре много малка част от хората отговарят“, изрази възмущението си в ефира на България On Air Анастас Попдимитров.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук