Голям успех на български таланти на конкурса „Сибелиус“ във Финландия
В седмица, пълна с мрачни емоции и тежки загуби за музикантската гилдия в България, от Финландия пристигнаха ободряващи новини. В град Турку, където традиционно се провежда международния конкурс на името на композитора Ян Сибелиус, обявиха имената на наградените в осмото издание, сред които има и много български, предава БНР. В категория „Детски хорове до 17 […]

В седмица, пълна с мрачни емоции и тежки загуби за музикантската гилдия в България, от Финландия пристигнаха ободряващи новини. В град Турку, където традиционно се провежда международния конкурс на името на композитора Ян Сибелиус, обявиха имената на наградените в осмото издание, сред които има и много български, предава БНР.

В категория „Детски хорове до 17 години“ победата е за Детския хор на БНР, ръководен от Венеция Караманова.

В категория „Пиано“ – първи награди в различните възрастови групи за Ивайло Василев, Никола Богомилов, Николай Желязков; втора награда за Ангел Ялъчков; четвърта награда при най-малките за Вирджиния Спиридонова. Първа награда при клавирните дуа спечелиха Александра Дичева и Мила Михова – дуо „Атмосфери“.

Проф. д-р Борислава Танева – председател на журито в инструменталната категория и член на комисията, която оценява композиторите, сподели в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“:

„Това е един огромен, пореден успех за нашата музикална школа и изобщо музикално образование, бих казала. Продължаваме да доказваме на света, но вече трябва да започнем най-после да си вярваме и ние, че в България се случват прекрасни събития, че нашият труд – говоря за цялата музикантска общност, за преподавателската колегия – е оценен по достойнство на форуми не само в България, но и в чужбина. Така че не е задължително хората да ходят да учат чужбина, за да получат добро музикално образование – то може да бъде получено и в България.“

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук